Abádszalók, a Tisza-tó üdülővárosa

Abádszalók, a Tisza-tó üdülővárosa
Lakosok száma: 4 555 fő
Státusa: város
Telefon körzetszám: 59

Polgármesteri hivatal adatai

Cím: Abádszalók, Deák Ferenc út 12.
Telefon: 59/535-110

Leírás Kedvencekhez Nyomtatás

Abádszalók a Tisza-tó egyik leglátogatottabb üdülőterülete: itt található a legnagyobb szabad strand.


Abád nevét először Anonymus krónikája említi Obad néven, mint fontos tiszai átkelőhelyet. Az egykor különálló településeket - Tiszaabád és Tiszaszalók községeket - 1897-ben egyesítették.

A település életében fontos szerepet játszott a Tisza folyó kiskörei duzzasztása, amelynek köszönhetően 1989 óta Abádszalók a Tisza-tó rohamosan fejlődő üdülőtelepülése. A mellette fekvő 14 kilométeres Attila-öbölben található a legnagyobb, kiépített szabad strand.

A városban több népi iparművész dolgozik. Híres az itt készülő vertcsipke, amelynek készítése még 40-50 évvel ezelőtt is fontos megélhetési lehetőséget biztosított. Ritka látványossága a településnek a Babamúzeum, és híres az itt készülő vertcsipke.

A tájon több mint százötven madárfajt azonosítottak. A természeti értékek közül kiemelkedik a védett természetvédelmi területen található abádi partifecsketelep. Védelem alatt áll az Erzsébet-ligetben található, a hajdani alföldi erdőségek világát idéző, százéves kocsányos tölgyes.

A 31-es útról Hevesnél, a 34-es útról Kunhegyesnél vagy Kunmadarasnál letérve, illetve vonattal: a Kál-Kápolna-Kisújszállás-vonalon érhető el a település.

 

Forrás: www.vendegvaro.hu